E-ITSPEA Raamatu Retsentsioon: "Pragmaatiline Programmeerija"

"Pragmaatiline programmeerija" on raamat, mis on paljude inimeste jaoks juba loetud nö klassikaks, mida soovitatakse igal programmerijal lugeda. See raamat on kirjutatud 1999. aastal Andy Hunt ja Dave Thomas poolt. Praeguseks on möödas juba 20 aastat sellest hetkest kui raamat avalikuseni jõudis. 20 aastaga on palju muutunud programmerimises, aga kas raamat, mis on kirjutatud 20 aastat tagasi on siiani väärt lugemine?

Võiks ju arvata, et see raamat räägib ainult tehnilistest asjadest, mis on programmerimisega seotud ja olid aktuaalsed 20 aasta tagasi, kuid ei, "Pragmaatiline programmeerija" räägib väga palju ka sellest, et kuidas saada heaks programmeerijaks. Raamat käsitleb häid tavasid ja olukordi, mis on siiani vägagi aktuaalsed ja kasutusel. Olgu selleks siis halva tarkvara ära tundmine, kuidas vigadega toime tulla, või kuidas käituda olukorras kui satud peale halvale programmijupile. Selle raamatu abil on võimalik eriti algajal tutvuda tavadega ja olukordadega, mis võimaldavad kirjutada võimalikult head tarkvara.

Olenevalt raamatu väljaande aastast, siis mõned kohad raamatus võivad erineda, just need kohad, mis käsitlevad erinevaid tööriistu ja programmerimiskeeli. Kuna programmeerimises on palju muudki kui lihtsalt koodi kirjutamist, siis nendeks erinevateks toiminguteks on erinevaid tööriistu olemas, ka lihtsalt koodi kirjutamise jaoks. Selles raamatus on väljatoodud erinevaid lahendusi, et milliseid tööriistu millal ja kuidas võiks kasutada. Raamat isegi räägib tarkvara testimisest, mis annab aimu, et see raamat on tõesti hästi vananenud. Kuid siiski võib leida kohti raamatust, mis räägib vananenud tehnoloogiatest, või tehnoloogiatest/lahendustest, mis tollal olid uued, kuid tänaseks juba vägagi levinud ja tavaline, nagu näiteks objektorienteeritud programmeerimine, mis mõnes mõttes teeb lugemisegi veelgi huvitamaks juba kogenud programmeerijale.

Kokkuvõtteks võin öelda, et raamat, mis räägib programmeerimisest ja millel on vanust rohkem kui 20 aastat, on tõeliselt hästi vananenud ja seda just heas mõttes. Väga paljud asjad on siiani vägagi aktuaalsed, eriti kohad, mis käsitlevad häid tavasid. Kui ma otsisin raamatut, et mida lugeda programmeerimise kohta, siis soovitati seda raamatut üsna palju, kuid vaadates raamatu vanust, siis ma mõtlesin üsnagi pikalt, et kas on mõtet oma aega raisata millegi peale, millel on vanust praeguseks juba nii palju. Tehnoloogia uueneb ja muutub iga päevaga. Nüüdseks, mil ma olen raamatu läbi lugenud, võin tõsimeeli öelda, et see vast on minu jaoks olnud üks huvitavamaid ja mõnusamaid erialaseid lugemisi üle pika aja. Seega soovitan seda raamatut kõikidel huvilistel lugeda, nii algajatel, kes soovivad programmerimisega tutvuda ja ka nendel, kes on programmerimisega tegelenud juba rohkem kui 20 aastat. Kui võimalik, soovitan leida võimalikult uus eksemplar, head lugemist!

Allikad:

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT

E-ITSPEA: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus