E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Tänapäeval on erinevaid viise palju, et kuidas infosüsteeme rünnata. Ründed infosüsteemide vastu toimuvad pidevalt ja katkematult, kuid on olemas õnneks palju näpunäiteid ja õpetusi, et kuidas nende vastu võidelda või pigem siis ennetada. Ühe näpunäidete kogumi on loonud Kevin Mitnick, millega tasuks igal arvutikasutajal kindlasti tutvuda. Vaatame, et kuidas oleks nendest näpunäidetest kasu pahavarasse nakatumisel.

Pahavara ja Mitnicki valem

Nagu on erinevaid viise kuidas infoühiskonnas kahju teha, siis on ka palju erinevaid pahavara alamkategooriaid, millest on kindlasti enamus inimesed ka kuulnud. Tuntumateks pahavaradeks on viirused, trooja hobused, ussid, juurkomplektid, nuhkvara ja lunavara. Kõik need eelnimetatud tarkvarade tüübid teevad eri asju eri eesmärkide nimel, kuid siiski on võimalik rakendada enamjaolt samasid ennetusviise nende jaoks.

Vaatame täpsemalt, et kuidas oleks võimalik ennetada lunavara rünnet kasutades Mitnicki valemit. Lunavara pahavara levib tavaliselt samamoodi nagu ka trooja hobune. Ehk kasutaja pannakse arvama, et tegemist on millegi kasulikuga ja kasutaja aktiveerib selle ise, teadmata, et tegelikult on tegu pahavaraga. Kui lunavara tarkvara aktiveerub, siis see krüpteerib ära arvutis olevad failid. Et faile taastada, siis selleks on vaja võtid ja et võtit dekrüpteerimiseks saada, on tavaliselt vaja maksta raha. Enamjaolt raha makstes ka see võti saadakse, kuna muidu ei maksaks keegi raha ja pahavara eesmärki enam ei täidaks.

Mida ja kuidas võiks Mitnicki valemist rakendada, et hoida kaitsta ennast lunavara eest? Mitnicki valem koosneb kolmest suuremast tükist, milleks on järgnevad: tehnoloogia, koolitus ja reeglid.

Tehnoloogia

Vaatame tavakasutaja perspektiivist, et mis lahendusi võiks kasutada. Tavakasutajal on tavaliselt kaks väga tähtsat asja, mis nad peaksid kasutama, et hoida nakatumise tõenäosust minimaalsena, milleks on:
  • Pahavaratõrje - tarkvara, mis aitab tuvastada ohtlikud failid. Paljusid lunavara tarkvarasid suudavad pahavaratõrje programmid tuvastada.
  • Tulemüürid - Et keegi arvutit ise ei saaks nakatada lunavaraga, siis heaks abiks on tulemüür.

Koolitus

Enese koolitamine on vast kõige parem viis kuidas kaitsta ennast pahavara eest. Millistel teemadel tuleks ennast koolitada?
  • Mis on pahavara?
  • Kuidas kasutada turvaliselt süsteeme.
  • Millised internetitehnoloogiad on olemas
  • Kuidas pahavara levib.

Reeglid

Peale tehnoloogia ja hea koolituse on tavainimesel ennast hoida pahavarast ja lunavarast eemal kui jälgida reegleid, et kuidas midagi kasutada. Mis reeglid kaitseksid tavainimest lunavara eest?
  • Ära ava võõralt saatjalt emaile
  • Hoidu veebilehtedelt, mis levitavad kahtlase väärtusega tarkvara
  • Alati veendu tarkvara päritolu autentsuses
  • Hoia oma arvuti kaitstud turvaliste paroolidega
  • Kasuta mitmekordset autentimist

Kasutatud allikad:

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA Raamatu Retsentsioon: "Pragmaatiline Programmeerija"

E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT

E-ITSPEA: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus