E-ITSPEA: Vabad litsentsid ja copyleft

Copyleft ehk edasikandumisklausel on loodud selleks, et kaitsta tarkvara loojaid ja suurendada vabade tarkvarade hulka. Kõik tarkvarad, mis kasutavad tarkvara millel on edasikandumisklausel, saavad automaatselt ka endale kasutatud tarkvara litsentsi automaatselt külge. On olemas 4 tüüpi copylefti sisaldavat litsentsi. Nendeks litsentsideks on AGPL; GNU GPL; GNU LGPL, Mozilla Avalik Litsents ja Apache, MIT, X11, BSD litsentsid. Kuidas need üksteisest erinevad?

  • AGPL

AGPL litsents on väga tugeva copyleft'iga. Ehk kõik tarkvarad, mis kasutavad muid tarkvarasid, mis on omakorda AGPL litsentsiga seotud, peavad oma tarkvara avalikuks tegema ja ka muuhulgas lähtekoodi. Litsents kandub igaljuhul edasi ka uuele tarkvarale. Kui tarkvara arendada ärilistel eesmärkidel, siis tuleks väga ettevaatlikult kontrollida, et teegid, mis sa kasutad, ei oleks AGPL litsentsiga. Põhjus on just seotud turvalisuse ja privaatsusega.

  • GNU GPL

GNU GPL litsents on ka edasikandumisklauseliga, kuid see ei ole nii range kui eelmine. Kui kasutada selle litsentsiga tarkvara ja tehes selles muudatusi, siis kehtivad samad nõuded ka edasiarendatud tarkvarale. Erinevused eelmisega on see, et selle litsentsiga ei pea lähtekoodi kohe kaasa andma, vaid on kohustus teha pakkumine kirjalikult, et oleks võimalik lähtekood saada läbi mingi muu meediumi. Samuti litsents kehtib ainult tarkvara edasi levitajatele, arendajatele, kes tarkvara ei levita, see ei kehti.

  • GNU LGPL, Mozilla Avalik Litsents

Need on nõrga copyleft'iga litsentsid. Ehk kui oma tarkvaras kasutada teeke, mis on seotud selle litsentsiga, siis automaatselt kohe ei rakendu selle litsentsi tingimused sinu tarkvarale. Kuid kui seda teeki mingil kujul muuta, siis rakendub ka copyleft ja peab võtma kasutusele ka teegi litsentsi. Mõistlik kasutada ärilistel eesmärkidel kui ei ole plaanis teeke modifitseerida.

  • Apache, MIT, X11, BSD

Nendel litsentsidel copyleft puudub. Ehk tarkvarasid, millel on antud litsents, võib vabalt kasutada, muuta ja levitada, ilma, et sama litsents edasikanduks. Ärilistel eesmärkidel on kõige kasulikum kasutada selliste litsentsidega tarkavarsid, kuna risikid on kõige väiksemad ja pole alust kellegil nõuda lähtekoodi avalikustamist.

Kasutatud materjalid:
  1. https://www.gnu.org/licenses/
  2. https://www.gnu.org/licenses/agpl-3.0.html
  3. https://www.gnu.org/licenses/gpl-3.0.html
  4. https://www.gnu.org/licenses/fdl-1.3.html
  5. https://www.gnu.org/licenses/lgpl-3.0.html

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA Raamatu Retsentsioon: "Pragmaatiline Programmeerija"

E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT

E-ITSPEA: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus