E-ITSPEA: "The Case for Copyright Reform"

Rick Falkvinge ja Christian Engström, kaks rootslast, kes on kirjutanud 2012. aastal raamatu autoriõiguste kohta. Selles raamatus on peatükk, mis pakub välja hulga lahendusi, mida nende nägemusel peaks reformima autoriõiguse seaduses. Raamatus on väljatoodud täpsemalt 6 alampeatükki, mis kirjeldavad kokkuvõtvalt, et mis on valesti ja kuidas oleks hoopis nende arvates õige teha. Vaatame, mis need 6 alampeatükki on ja kas need ettepanekud on mõistlikud või mitte.

1. Moral Rights Unchanged

Nagu pealkirigi ütleb, siis moraalsed õigused peaksid jääma autoritele igaljuhul alles ja kellegil ei tohiks olla õigus kellegi teise tööd enda omana esitleda.

Isiklikult ma olen täiesti nõus ja ma ka ei näe, et siin tuleks midagi muuta. Töö autoril on igavene õigus oma tööle ja kellegil ei tohiks olla õigust seda varastada.

2. Free Non-Commercial Sharing

Tavainimestel peaks olema õigus omavahel jagada sisu, milleks võib olla pildid, muusika, filmid jne. Jah, ma arvan ka, et miks ei peaks olema inimestel omavahel õigus jagada enda omandit, kui see ei ole raha teenimise eesmärgil

3. 20 Years Of Commercial Monopoly

Hetkel on eksklusiivsete autoriõiguste kehtiv aeg 70 aastat. See tuleks autorite arvates tuua vähemalt 20 aastale. Ma olen nõus sellega nii-ja-naa. Jah, mõnes olukorras 70 aastat on võib-olla tõesti palju, kuid ekslusiivsed õigused 20 aastaks võivad mõnes olukorras ka liiga lühikeseks jääda, võib-olla võiks olla erinevatel asjadel erinevad ajad.

4. Registration After 5 Years

Autorid peaksid oma töö vähemalt 5 aasta jooksul ära registreerima, et nendega oleks võimalik kontakti saada.

Olen nõus, kui pole olemas inimest, kasvõi näiliselt, siis arvan, et niiöelda "kummitustel" ka ei saaks või võiks olla autoriõiguseid töödele, autoriõigused peaksid kehtima konkreetsele inimesele/ettevõttele ja nendega peaks olema võimalik kontakti saada.

5. Free Sampling

Arvan ka, et artistidel peaks olema mingisugune õigus kasutada juba valmis tehtuid asju, et teha sellest oma nägemuse järgi enda versioon.

6. A Ban on DRM


Korporatsioonidel ei tohi olla õigus keelata inimestel ja neid takistada, et oma ostetud asjadest teha koopiaid. Hetkel võivad korporatsioonid kasutada erinevaid tehnoloogiaid, et takistada inimesi just tegemast, arvan, et kui sa oled midagi ostnud, siis võiks sul olla õigus teha selle asjaga mis iganes sa heaks arvad.

Kokkuvõttes ei ole ühtegi halba punkti ja ettepanekut, vähemalt mitte meiesuguste tavainimeste jaoks, väidevalt ka tegelikult ei ole see halb igasugu koporatsioonide ja artistide jaoks, vaid hoopiski vastupidi. Seega autoriõiguste seadustes on kindlasti tänseks tekkinud liialdusi, mis takistab uutel artistidel enda loovust väljendada ja mis samas ka piirab tarbijad oma ostetud tootega teha teatud tegevusi. Autoriõiguste seadus vajab tõepoolest ülevaatamist ja võib-olla reformimist.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA Raamatu Retsentsioon: "Pragmaatiline Programmeerija"

E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT

E-ITSPEA: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus