E-ITSPEA 15: Eetika ja IT

ACM (Association for Computing Machinery), on loonud oma IT-eetikakoodi, mis on nende arvates see kuidas peaks arvutimaailmas inimesed käituma. ACM on eesti keeles Arvutimasinate Assotsiatisioon, mis on loodud aastal 1947 ja see on mittetulundusühing. Liikmeid on neid väidetaval 100 tuhande ringis, mis teeb neist suurima liidu, mis selles vallas tegutseb. Seega tegemist on suure ja kaua aega tegutsenud liiduga. Millised eetikakoode selline liit siis kasutab?

ACM-i eetikakood

ACM-i eetikakood on võrdlemisi lühike, kuid samas piisavalt pikk, et omada veidi sügavamat sisu. Nad on oma eetikakoodi jaotanud neljaks väiksemaks osaks, mis koosneb järgnevatest: üldisemad eetilised põhimõtted, professionaalne vastutus, juhtide eetika ja koodeksivastavus.

Üldisemad eetilised põhimõtted

Kokkuvõttes ACM ütleb, et tuleks olla aus, usaldusväärne, ei tohiks tekitada kahju, austada seda tööd, mis läheb vaja ideede elluviimiseks, austada konfidentsiaalsust ja privaatsust.

Professionaalne vastutus

Selles alampeatükis ACM räägib kuidas, kunas ja kus peaks keegi tööd tegema. Alati tuleks sihtida kvaliteeti, hoida endas kõrget kompententsi, ehk käia tehnoloogia arenguga pidevalt kaasas. Peale selle, et tuleks hoida kõrget kompententsi, tuleks hoiduda töödest, mis ei vasta sinu kompententsile.

Tööd tehes tuleks austada paika pandud reegleid ja peaks suutma konstruktiivset kriitikat nii vastuvõtma teistelt kui ka seda teistele jagada. Peale kriitka jagamist, peaks professionaal suutma ka avaliku teadlikust sõsta ja sama ka ise enda teadlikust pidevalt suurendama. Isegi kui on võimalik tööalaselt mingeid piire ületada, siis seda peaks vältima. Ise süsteeme luues peaks need võimalikult intuitiivsed ja turvalised olema.

Juhtide eetika

ACM on pannud ka kokku hulga põhimõtteid mida peaks üks professionaalne it-juht jälgima.

Nendeks põhimõteteks on, et kõige olulisem on alati avalikkuse heaolu, juht peaks oma organistatsioonis hoiduma diskrimnatsioonist ja ka oma organistatsiooni liikemeid julgustama seda tegema. Personali hallates tuleb eeskätt meelespidada tööelu heaolu. Juht peaks alati paika pandud eetikakoodeksit jälgima ja ei tohiks seda rikkuda. Oma töötajatele peab andma võimalusi, et ennast arendada. Süsteeme muutes või neid eemaldades, peaks juht väga hoolsalt sellele enne mõtlema, et kuidas ja kas see mõjutab olemasolevaid süsteeme. Uusi süsteeme peaks juht eriti hoolsalt jälgima/hooldama.

Koodeksivastavus

Viimases punktis ACM toob välja, et mitte mingil juhul ei tohiks nende liikmed eetikakoodeksit rikkuda ja kui nad peaksid ise kokkupuutuma mingisuguse rikkumisega, siis sellest tuleks koheselt teavitada. Koodeksi rikkumine on ACM organistatsioonis karistatud liikmelisuse tühistamisega.

Kokkuvõttes võiks öelda, et midagi eriskummalist ACM-i koodeksis ei ole, üldiselt tundub üsnagi mõistlik koodeks olevat, mida võiks jälgida ka need kes ei ole ACM-i liikmed. ACM-i koodeksit muudeti viimati aastal 2018 ja nende eetikakoodeksiga saab täpsemalt tutvuda nende kodulehel.

Kasutatud allikad:

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA Raamatu Retsentsioon: "Pragmaatiline Programmeerija"

E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT

E-ITSPEA: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus