E-ITSPEA: Professionaal ja käsitööline

Mingil erialal tegutsevat kaks inimest võivad olla enam-vähem sama kompententsed erialaste teadmiste poolest, aga siiski võib üks olla professionaal ja teine lihtsalt öeldes käsitööline. Aga mis neid kahte siis eristab? Ehk mis omadusi peaks veel peale teadmiste omandama, et saada professionaaliks?

Mina arvan, et ei ole vahet, mis erialal sa tegutsed, professionaaliks saadakse lõppude-lõpuks siiski teatud reeglite järgimisel ja omaduste omandamisel. Nö käsitöölisel, kellel on teadmiste pagas suur, aga on puudu oskus suhelda, jääda teatud olukordades neutraalseks, ei ole hoolas ja ei ole kursis elementaarsete etiketireeglitega, siis selline inimene jääbki selleks nö käsitööliseks.

Ehk on ülioluline, et inimene, kes pürgib professionaaliks, omaks korralikku teadmiste pagasit. Omab oskust suhelda inimestega. Oskab oma mõtteid teistega jagada. Tunneb etiketireegleid. Suudab kohaneda uute keskkondadega ja jääda neutraalseks. Kõik need omadused toetavad erialaseid teadmisi töökeskonnas ja aitavad inimesel pürgida tõeliseks professionaaliks. Mina arvan, et ilma nendeta kahjuks tänapäeval professionaali tiitlit siiski endale ei saa.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA Raamatu Retsentsioon: "Pragmaatiline Programmeerija"

E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT

E-ITSPEA: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus