E-ITSPEA: Vanad veebitehnoloogiad

Internet on olnud juba tükkaega inimestele kättesaadav, juba 1991. aastast. Kuid paljud interneti osad, mis on interneti arengule kaasa aidanud, on olnud juba pikka aega enne interneti tekkimist olemas. Paljud tehnoloogiad on siiani kasutusel ja tõenäoliselt jäävad ka veel pikemaks ajaks, kuid on ka tehnoloogiaid, mis on tänaseks juba väljasurnud. Heaks näiteks, mis siiani internetis kasutusel on, võiks tuua FTP (File Transfer Protocol) protokolli ja teiseks näiteks, mis on küll interneti arengule kõvasti kaasa aidanud, kuid tänaseks väljasurnud, võiks tuua IRC.

FTP protokoll

Esimesed viited FTP protokolli kohta tekkisid juba 1971. aastal. Kuigi algusaastatel FTP protokoll töötas TCP/IP protokolli eelkäija NCP protokolli peal, siis aastaks 1980 kolis see TCP/IP protokolli peale. See protokoll on väga laialdaselt kasutusel internetis failide vahetamiseks, mis töötab klient server põhimõttel. Kuigi see protokoll on siiani kasutusel, siis on juba tulnud märke selle protokolli väljasuremise kohta, näiteks 2021. aasta jaanuari kuust lõpetas Google enda brauserites FTP toe ära ja seda tegi ka Firefox.

FTP protokolli tööpõhimõte
FOTO: https://blog.ipswitch.com/


IRC protokoll

IRC, ehk Internet Relay Chat, on protokoll, mis võimaldab reaalajas läbi interneti teksisõnumeid vahetada. See protokoll töötab klient server põhimõttel ja kasutab sõnumite vahetamiseks TCP protokolli. IRC lõi soomlane Jarkko Oikarinen 1988. aastal. See protokoll oli peamiselt kasutusel jututubades ja tippaegadel oli IRC servereid maailmas rohkem kui 1 miljon, tänaseks on see arv rohkem kui 60% langenud ja on siiani languses, mis ennustab sellele protokollile surma.

Kuna tegemist on lihtsa protokolliga, mis võimaldab tavalist tekstipõhist sõnumite vahetamist, siis tõenäoliselt jääb siiski see protokoll kasutusse väikestes niši gruppides, kuid nüüdseks on tavakasutajate jaoks tulnud juba palju muid lahendusi.

IRC klient MAC OS X-il
FOTO: https://en.wikipedia.org/



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA Raamatu Retsentsioon: "Pragmaatiline Programmeerija"

E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT

E-ITSPEA: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus