E-ITSEPA: Infoühiskonna Visioon 2020

2013. aastal koostas Eesti Vabariik infoühiskonna visiooni, mis sisaldas 4. väiksemat alampeatükki. Nendeks väiksemateks alampeatükkideks olid järgnevad peatükd: "Inimeste parem elu",  "Elujõuline Eesti kultuuriruum", "Kõrgem tööhõive" ja "Kõrgem tootlikkus". Igast peatükist on tänaseks realiseerunud enamik dokumends väljatoodud punktidest, vähemalt mingiski osas. Kuid milline visioonipunkt on tänseks realiseerunud ja ennast juurutanud Eesti inimestesse kõige tugevamalt ja milline punkt on kõige vähem realiseerunud?

Enim realiseerunud visioonipunkt

Enim punkte, mis on realiseerunud võiks väljatuua kahest erinevast alampeatükist ja nendeks on "Inimeste parem elu" ning "Kõrgem tootlikkus". Esimesest alampeatükist kõige silmapaistavamad punktid oleks see, et inimesed on saanud IKT abil nn targaks tarbijateks, kes hoiavad raha kokku kasutades tarkasid lahendusi ja oma ostud teevad e-poodides, mis tänseks on täielikult tõsi. Teine silmapaistev punkt on see, et enim kasutatavad teenused on lihtsad ja mugavad kasutada ning kättesaadavad kõikjal ja kõigile. Eesti on alati pannud palju rõhku oma it-teenustele ja nad on saanud selles hakkama üsna hästi ja tänseks on paljud erinevad teenused kõvasti intuitiivsemad ja kättesaadavamad rohkematele inimestele kui oli seda varasemalt.

Kuid see punkt, mis on kõige tugevamalt minumeelest realiseerunud, ei ole sellest alampeatükist, vaid on peatükist "Kõrgem tööhõive". See visioonipunkt on realiseerunud võib-olla poolmagusalt, kuna selles realiseerumises mängis kõvasti ka rolli hetkel toimuv pandeemia. Enim realiseerunud punkt on, et töökohad on kõgis asutustes ja ettevõtetes võrgustunud. Enamik töökohti on olnud viimaselajal sunnitud oma ettevõtteid võrgustama, et lihtsalt pandeemias oleks võimalik edasi tegutseda. Kindlasti on ka selliseid üksikuid ettevõtteid, kes ei ole võrgustunud, kuid tõenäoliselt need ettevõtted selliselt edasi tegutsedes enam kaua elus ei püsi.

Kõige vähem realiseerunud visioonipunkt

Eestist ei ole saanud maailmas tuntud mõttekeskus, kus toinub hoogne ja mitmekesine arutelu infoühiskonna olemuse ja tuleviku üle. Ei saaks öelda, et Eesti on ka hinnatud globaalne eestkõneleja infoühiskonna arengu teeemadel. Eesti küll paistab tugevalt silma Euroopas oma IT-lahendustega ja digitaliseerimisega, kuid kahjuks öelda, et Eesti on kõike seda eelnevat hetkel ei saa.

Kasutatud allikad:

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA Raamatu Retsentsioon: "Pragmaatiline Programmeerija"

E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT

E-ITSPEA: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus